woensdag 5 juni 2013

Recensie Bezonken Rood

Jeroen Brouwers werd op 30 april 1940 geboren in Batavia. Hij heeft vanaf 1942 in verschillende jappenkampen gezeten. Toen hij weer terugkwam in Nederland heeft hij een groot deel van zijn jeugd in instituten geleefd, omdat hij door zijn ervaringen in de kampen ‘onhandelbaar’ geworden zou zijn. Hierna heeft hij een militaire baan gehad, evenals meerdere banen bij kranten. Na een periode dit werk gedaan te hebben is hij ontslagen en richtte hij zich helemaal op het schrijven van boeken. Hij heeft drie kinderen gekregen. Hij heeft vele prijzen gewonnen, onder andere de Geuzenprijs, twee Multatuli-prijzen en twee Gouden Uilen. is bekroond met een Prix Fémina Étranger. Het boek is een soort autobiografie over Brouwers’ tijd in de kampen in Batavia. Volgens mij wil hij met dit boek het ware gezicht van die kampen laten zien. Ik verwachtte van tevoren dat dit boek veel indruk op me zou maken.

 Het boek begint als de moeder van Jeroen overlijdt. Hij heeft haar al een lange tijd niet meer gezien en gesproken en wil ook niet aanwezig zijn op haar crematie. Jeroen zat samen met zijn moeder, grootmoeder en zus van zijn derde tot vijfde levensjaar in een kamp in Japan, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het gehele boek heen haalt hij herinneringen op aan zijn moeder en aan het kamp. Liza, een vrouw die hij kort – maar krachtig – gekend heeft, staat voor zijn moederfiguur. Zijn moeder wil hij niet meer zien, nadat ze hem heeft achtergelaten in een pensionaat – iets wat hem deed herinneren aan het telkens afscheid nemen in zijn jeugd. Het Jappenkamp heeft in zijn kleutertijd niet veel indruk op hem gemaakt: hij maakte de dingen mee alsof het een gewoon leven bedroeg. Later pas blijkt dat de verschrikkelijke gebeurtenissen in het kamp diepe traumatische wonden hebben achtergelaten. Alles wat Jeroen in zijn leven doet, is voor altijd verbonden aan zijn moeder en de tijd in het Japanse vrouwenkamp. (bron: scholieren.com)

Ik vond Bezonken Rood echt een prachtig boek. Het gaat over een ongewoon onderwerp, wat ik heel leuk vind om te lezen. Ik had hiervoor nog geen boeken over Jappenkampen gelezen, dus dit was weer eens iets anders. Als je dit boek leest, ga je het toch vergelijken met de beschrijvingen van concentratiekampen in Duitsland en Polen. Dit is ook wel een logische vergelijking, maar toch een die iedereen maakt.
Ook zijn de ervaringen erg mooi beschreven. Het boek is geschreven als een groot gedicht, wat het weliswaar minder makkelijk leesbaar maakt, maar je wel het verhaal intrekt. Je wordt hierdoor gedwongen om over de zinnen na te denken, te verzinnen wat de passages zouden kunnen betekenen. Er worden veel mooie vergelijkingen gemaakt, die erg goed bedacht zijn.
Een andere reden dat ik dit boek erg mooi vond was dat de hoofdpersoon erg onvoorspelbaar was. Aan het begin van het boek begrijp je zijn gevoelens niet, aan het eind ineens wel redelijk. Ook lijkt het wel of Jeroen aan het eind van het boek wat meer mens is geworden, niet meer zo gevoelloos als hij aanvankelijk was. Dit vond ik ook erg mooi om te lezen.

Om deze redenen zou ik dan ook iedereen aanraden om dit boek te lezen. De gebeurtenissen die beschreven zijn, zijn weliswaar op zijn minst huiveringwekkend, maar daardoor geeft het boek nog lang stof tot nadenken. Het geeft een compleet nieuwe kijk op de wereld.

Bezonken Rood, Jeroen Brouwers, 104 pagina's, Uitgeverij Atlas, Amsterdam, 1981
Merve Hasdemir.

woensdag 29 mei 2013

Verwerkingsopdracht Romantiek

Max Havelaar van Multatuli is representatief voor de literatuur uit de romantiek.

De romantiek is een periode in de geschiedenis van ongeveer 1770 tot 1880. In ongeveer 1770 begint er een nieuw type mens te ontstaan: de romantische mens. Deze houden zich niet langer aan de strakke regels van het classicisme en leggen het accent op het gevoel. Het gevoel wordt veel belangrijker dan het verstand, wat in de voorgaande tijd (Verlichting) juist heel belangrijk was. Creativiteit en originaliteit werden ook heel belangrijk. De romantische mens wil zich afzetten tegen het gewone leven en is niet tevreden met de tijd waarin hij leeft. Ook wordt de natuur heel belangrijk. In tegenstelling tot de Verlichting werd godsdienst weer wel heel belangrijk. In Max Havelaar zien we een aantal van deze elementen terug.

In het boek komt individualisme voor. Dit was een veelvoorkomend aspect in de romantische literatuur. Havelaar is het niet eens met de manier waarop de zaken geregeld worden in Nederlands-Indië en bestrijd deze ongelijkheden op zijn eigen manier. Hij onderscheidt zich van de rest door wel zijn stem te laten horen en niet mee te gaan met het idee van de massa. Dit kan dus ook worden gezegd over de schrijver Multatuli (Eduard Douwes Dekker). Met de Max Havelaar wilde hij een aanklacht doen tegen de manier van handelen daar. Hij wilde zijn persoonlijke verhaal verwerken in een roman. 

Opstandigheid speelt ook een grote rol in het boek. De hele Max Havelaar gaat er eigenlijk over. Havelaar verzet zicht hevig tegen de onrechtvaardigheid en ongelijkheid die hij vindt wanneer hij in Nederlands-Indië komt. Het doel van Eduard Douwes Dekker was dan ook om de mensen te laten zien hoe slecht het Indonesische volk wordt behandeld, met de hoop de situatie voor de mensen daar te verbeteren. Zoals ik al had gezegd is het kenmerkend voor de romantiek dat mensen zich afzetten tegen het huidige bewind en dat is precies wat Eduard doet. 

Wat ook erg belangrijk is in de periode van de Romantiek is dat veel mensen heel erg op hun gevoel afgaan en heel veel gevoelens worden beschreven. In de Max Havelaar zie je dit terug bij meneer Droogstoppel. De man zegt een aantal keren wat hij doet en waar hij woont en dit zegt al een beetje wat zijn gevoel daarbij is; hij is erg trots.

De natuur is ook heel belangrijk in de romantiek maar komt minder terug in dit boek. Er wordt niet gesproken over de schoonheid van de natuur en er wordt ook geen vluchtgedrag vertoond in de natuur of de dood. In dat opzicht is het boek eigenlijk heel realistisch. Max Havelaar gaat namelijk goed om met zijn problemen; hij vlucht er niet voor weg maar doet er echt wat aan. Dit is meer kenmerkend voor het realisme en niet voor de romantiek. 

Kortom, ‘Max Havelaar of de koffieveilingen van de Nederlandse handelsmaatschappij’ is representatief voor de romantiek omdat het, ondanks de kleine niet realistische dingen, wel de essentiële aspecten bezit die een romantisch boek romantisch maken; de onvrede over de huidige tijd, het individualisme en het gevoel.

Merve Hasdemir 5a

woensdag 3 april 2013

Verwerkingsopdracht


Verwerkingsopdracht Verlichting: Kleine Gedigten
Merve Hasdemir 5A

De Verlichting is de periode waar, in eerste instantie, intellectueel Europa streefde naar het bevorderen van het gebruik van de rede en het filosoferen. Propagandisten trachtten bijgeloof te bestrijden, keurden misbruik van de macht in kerk en staat af en kwamen op voor tolerantie en grondrechten. De Verlichting wijzigde het denken over vele zaken, dat zijn vooral de politiek, wetenschap, opvoeding, religie, cultuur en economie. Ook nu nog vormen deze wijzigingen de basis voor het Westerse denken betreffende zaken als mensenrechten, burgerrechten, het gelijkheidsbeginsel en dus qua staatsinrichting, etc.
De gedachten werden wat, zo gezegd, positiever in deze periode. De Kerk ging een kleinere rol spelen in het dagelijks leven en leuzen als ‘Momento mori’ werden vervangen met ‘Carpe Diem’. Ook de federale overheden kregen steeds minder invloed op het dagelijks leven van de gewone man.
In ieder geval bracht de Verlichting een enorme modernisering van de samenleving met zich mee. Dit deed zij met behulp van secularisering, globalisering, individualisering, emancipatie en feminisme, termen die we allemaal nog kennen uit de geschiedenislessen. Bepaalde politieke stromingen kunnen hun wortels terugleiden tot aan de Verlichting, de periode waarin ze zijn ontstaan. De stromingen die ik hiermee bedoel zijn o.a. het liberalisme en socialisme.

Betoog Kleine Gedigten

In de Verlichting ging men meer vertrouwen in het menselijk kunnen. De term die we voor dit denken gebruiken is rationalisme. Het rationalisme houdt in dat men dacht dat de menselijke ratio in staat is om zelf alle vraagstukken te verklaren en op te lossen. Dit denken kwam voort uit het feit dat men zich minder aangetrokken voelde tot het geloof. Men hield zich niet langer strikt aan wat de Kerk en hun overheden hen voorschreef. In plaats daarvan ging men zaken zelf onderzoeken.
Dat men zich minder verbonden voelde met het geloof, is niet terug te zien in de meeste gedichten, althans die ik gelezen heb, van van Alphen. Dit laat mij de stelling aannemen dat de gedichten van van Alphen niet representatief zijn voor de Verlichting. Deze stelling wordt gesteund aan de hand van de hierop volgende tekst. In de tekst zal ik bepaalde regels uit de, door mij gelezen, gedichten noemen.
Zoals gezegd maakte men zich gedurende de Verlichting steeds meer los van de Kerk. Dit houdt bijvoorbeeld in dat men verklaringen ging zoeken voor het onverklaarbare. Dit “onverklaarbare” werd tot dan toe altijd uitgelegd door de Kerk. De uitleg hield natuurlijk in dat God alles had geschapen en dat hij het liet regenen, etc. In de gedichten van van Alphen echter, lees ik tot mijn verbazing dat de regen die het dorre gras weer mooi groen maakt, een prachtig werk van God moet zijn, in één van de gedichten van van Alphen (Gods wijsheid en Gods goedheid).
Hier op voortbordurend las ik in nog een ander gedicht, namelijk De zingende Willem: Morgenlied, dat Willem God en Jezus looft voor al hun werken, iets wat ik niet zou verwachten van een gemiddeld stereotype persoon uit de Verlichting. In weer een ander gedicht genaamdDe verwelkte roos, is wederom God het hoofdonderwerp. Als we hem genoeg zouden prijzen, zou de roos, evenals de rest van het aardsche schoon, langer blijven leven, terwijl men er in de Verlichting wel achter zou zijn gekomen dat je planten gewoon water moet geven en ze in een vruchtbare bodem moet planten.
In De zon wordt mij verteld hoe groots God is en dat hij de zon heeft geschapen. In een gedicht als Een godsdiensige jeugd maakt een gelukkigen ouderdomstaat de boodschap dat men zich op jonge leeftijd moet houden aan de regels van God om op latere leeftijd een gelukkiger leven te genieten en om, wanneer je gestorven bent, een plaatsje in de hemel te veroveren.
Ondanks dat ik tot nu toe alleen maar gedichten heb genoemd, moet ik zeggen dat ik ook twee gedichten heb gelezen die niet om God draaiden, maar om het vaderland en het geweten. Het gedicht met het vaderland als hoofdonderwerp heet De liefde voor het vaderland en vertelt je alle goede dingen die het vaderland je heeft gebracht. De eindconclusie is echter wel weer dat je je uit dankbaarheid voor het vaderland nuttig moet inzetten. Het geweten is een kort gedichtje over, simpel gezegd, het gevoel dat je krijgt als je ofwel iets goed doet, ofwel iets fout. De conclusie van het gedichtje is dat je je het beste goed kan gedragen, omdat je anders weinig kans hebt dat je echt volwassen wordt.

Hoewel ik wel een paar gedichten heb gelezen die niet het geloof betroffen, waren dit er maar twee. De anderen hadden ieder als hoofdthema het geloof en brachten toch wel heel sterk naar voren dat van Alphen een man van het geloof was. Aangezien de Verlichting toch wel dé periode was waarin men zich los ging maken van het geloof, kan ik gewoon niet zeggen dat de gedichten typische werken zijn uit de Verlichting. Dit maakt dan natuurlijk automatisch dat ze nietrepresentatief zijn voor de periode.

donderdag 17 januari 2013

Leesverslag Alles of niets

Leesverslag Alles of niet; Khalid Boudou


Het onderwerp
Interessant?
Ik vond het erg interessant, omdat het me in het verhaal trok. Je krijgt veel vraagtekens in je hoofd, waardoor je verder wilt lezen.

Heb je een ander mening over het onderwerp gekregen?
Nee niet echt, ik wist dat verslaving een moeilijk onderwerp is en dat je niet makkelijk van je verslavingen af kunt.


Gebeurtenissen
Geloofwaardig of te toevallig?
Ik denk niet dat het een waar gebeurd verhaal is. Er is te veel toeval.

Was het saai, opwindend, spannend, romantisch, fantastisch, triest etc.?
Ik vond het erg spannend, want het was onvoorspelbaar.

Personen
Levensecht?
De hoofdpersoon was 17 en was een gokverslaafde. Als het een man was van 40 en hij moest gaan gokken, omdat hij zijn gezin moest onderhouden, was het geloofwaardiger geweest.

Zou jij, als je de auteur was geweest, de hoofdpersoon anders laten handelen?
Nee. De schrijver heeft alles heel mooi verwoord.

Opbouw
Moeilijk of vlot leesbaar?
Het was vlot leesbaar, omdat je het zo snel mogelijk uit wilt lezen.


Taalgebruik
Waren de woordkeuze en zinsbouw moeilijk of gemakkelijk?
Soms was het wel moeilijk te begrijpen.

Werden de gebeurtenissen op heldere wijze omschreven, zodat jij je een goede voorstelling kon maken?
De schrijver vertelt in details. Daardoor heb je gelijk een beeld in je hoofd alsof je een verfilming van het boek hebt gezien.



Leesverslag Alles of niets: beknopte verhaalanalyse en beoordeling
Beknopte verhaalanalyse en beoordeling

Titel: Alles of niets
Auteur: Khalid Boudou
Verschijningsjaar: 2010

Subject
Uitwerking
Inhoud
Na het vertrek van Melles ouders naar Hongarije om een bed and breakfast te starten, is melle flink in de problemen gekomen met het pokeren. Zijn oom Walter moest eigenlijk op hem passen, maar hij is diegene die Melle in de nesten heeft gebracht. Melle probeert zijn oom Walter vrij te kopen van de casinobaas, die oom Walter heeft ontvoerd. Melle steelt het gespaarde geld van zijn ouders om hem vrij te kopen. Maar hij wordt misleidt om nog één laatste potje poker te spelen. Dit potje poker verliest hij door vals spel.  
Thema (hoofdonderwerp in abstractie)
verslaving
Motieven (herhalende onderwerpen die gezamenlijk tot het hoofdonderwerp leiden)
Gokverslaving
Alcoholmisbruik
 Liefdesrelatie
 Leugen en bedrog
 Valsspelen
 Misdaad
 Diefstal van je ouders
Personen
Van belangrijk naar minder belangrijk:
<!-  1. Melle
2. oom Walter
3. Cecilia
Historische tijd
Tijd:
Het heden
Titelverklaring
De titel is eenvoudig te verklaren. Melle moet op een bepaald moment “Alles of niets”gaan spelen om het bedrag van zijn schuld op te lossen. Hij zet dan alles in. In het laatste deel van het bork wordt een advertentie van een televisieprogramma getoond dat “Alles of niets” gaat heten.
Verteller (perspectief)
Ik = Melle
Genre
jongerenroman
Spanning
Oom Walter terug of niet
Gespaarde geld ouders terug of niet 
Stijl
Vlot verteld met spanning
Persoonlijke waardering
Verhaal sprak me erg aan.